Jag håller ofta och gärna föreläsningar om biologi och bioteknik på ett underhållande, intresseväckande och engagerat sätt, och fångar de diskussioner som uppstår. Till exempel på bibliotek, hos föreningar och på museer.
För skolor passar mina ämnen för lektioner och seminarier för elever från mellanstadiet och uppåt, jag anpassar självklart innehållet efter kunskapsnivån och resten av undervisningen. Jag erbjuder också fördjupade föreläsningar och diskussioner som fortbildning för lärare eller andra intresserade.
Jag håller också ofta och gärna föreläsningar på engelska, om det passar bättre än svenska.
Låter det spännande? Skicka gärna ett mail till torill@kornfeldt.se
Följande ämnen kan skapa spännande diskussioner och tankeställare:
– Människan i provröret / framtidens genteknik
Hösten 2018 föddes världens första genmodifierade människor, ett kinesiskt tvillingpar, vilket väckte stor uppmärksamhet i forskarvärlden och många svåra frågor ställdes på sin spets. Vilka är genteknologins möjligheter, vilka är riskerna och hoten? Vem ansvarar för ett etiskt förhållningssätt? När och hur ska tekniken bäst användas och vem ansvarar för att rätt beslut fattas?
Den här föreläsningen går igenom hur den nya gentekniken kommer att förändra världen, och både vilka risker och vilka möjligheter som finns i den nya tekniken.
– Verklighetens Jurassic Park
Skulle du vilja se mammutar i Sibiriens vildmark igen, eller stöta på en uroxe under löprundan? Hur skulle det kännas att stå inför en livs levande dinosaurie? Runt om i världen håller forskare just nu på att försöka återskapa utdöda djur. Går det? Är det en bra idé? Ett ämne som kombinerar genteknik, etik och naturvård.
En föreläsning om försöken att använda genetisk manipulation för att återuppväcka utdöda djur ger också en inblick i hur människans förmåga att påverka den biologiska världen börjar förändra samhället.
– Framtidens njutningar
Vi har en tendens att underskatta njutningarna, det frivolösa, den extra kryddan, sockerkanten eller sidenspetsen på tillvaron. Fokus hamnar istället ofta på det som kan kallas livets nödtorft. Men vår längtan efter njutning – efter sånt som kaffe, choklad, vin, te och frukter har format historien och allt tyder på att det kommer att fortsätta.
Jag tittar närmare på en handfull av det som gör livet värt att göra, vilka utmaningar de står för och vad vi kan göra för att fortfarande njuta av morgonkaffe och vin till middagen.
– Vart är vi på väg?
Vart är världen på väg? Teknisk utveckling och vetenskapliga framsteg gör att vi kan hoppas på nya lösningar på gamla problem, men klimatförändringar, nya politiska landskap och pandemier gör framtiden mer skrämmande och osäker. Jag pratar om de stora utmaningarna som vi står inför men också om hur människor genom historien har sett på framtiden, kriserna i sin egen tid och hoppet på horisonten.
– Vadå naturligt?
I djurvärlden är könsroller, sexualitet och familjeroller oändligt varierande. Från fiskar som byter kön och homosexuella pingviner till omvårdande sjöhästpappor och mångkönade maskar. Genom att berätta om den här variationen så skapar jag både en förståelse för vilken roll kön och sexualitet spelar i naturen och utmanar de fördomar som finns om vad som är ”naturligt” – hos både djur och människor.